Obliba kávy i celá kávová kultura v naší zemi zaznamenaly v posledních letech významný rozvoj. Stále více lidí přichází na chuť skutečně kvalitní kávě. A Chcete-li si doma nebo v kanceláři dopřát luxus v podobě kouřícího espressa, napěněného cappuccina či jiných specialit, budete potřebovat odpovídající kávovar. Nabídka těchto přístrojů je mimořádně pestrá, a pokud si chcete vybrat ten správný, pokračujte ve čtení.
Je libo espresso, nebo překapávaná káva?
Na tuto otázku je třeba si odpovědět ze všeho nejdříve. Rozdíl mezi oběma nápoji je zejména v odlišném postupu přípravy, ale i v konečné chuti. Zatímco espresso vyniká svou silou a řízností, káva překapávaná (též filtrovaná) je jemnější a umožňuje vychutnat i jemné nuance.
Úkolem přístroje na espresso je přepařit mletou kávu horkou vodou (cca 90 °C) po dobu 30 vteřin za stálého tlaku 9–15 barů. Proto je přístroj vybaven vysokotlakým čerpadlem. Kávovar na překapávanou kávu takto vybaven není a nápoj vzniká průchodem horké vody přes vrstvu kávy, a to za normálního tlaku.
Kolik času chcete přípravě kávy věnovat?
Káva se stejně jako např. čaj dá připravovat 2 způsoby – buď rychle a komfortně, nebo jako propracovaný rituál, jehož každý krok může ovlivnit výslednou chuť nápoje. První případ vyhovuje spíše kancelářskému či rodinnému provozu a jsou pro něj určeny automatické kávovary. Naopak pro manuální přípravu, kterou můžete znát také z dobrých kaváren, zvolte kávovar pákový.
Automatické kávovary
Automatický kávovar je splněný sen většiny z nás. Stiskem jediného tlačítka získáte vynikající šálek ristretta, espressa, cappuccina a dalších, a to bez složitého dávkování nebo čištění. I tyto přístroje můžeme dále dělit, a sice na „kapslové“ (např. z reklam známé Nespresso) a plně automatické, které představují vrchol kávového komfortu.
Káva skrytá v kapsli
Kapslové kávovary jsou na tomto poli relativně nové, ale o to rychleji stoupá jejich obliba. Základem přípravy je jednorázová kapsle, která obsahuje všechny nutné složky nápoje. Po stisknutí tlačítka kávovar kapsli propíchne a prožene jí horkou vodu z nádržky. Výsledkem je šálek chutné kávy bez námahy. Následně proběhne i automatické vyčištění. Před pořízením tohoto typu kávovaru je dobré ověřit si, zda je možné využívat kapsle i od jiných výrobců – rozšíří se vám možnosti výběru. Kromě výše zmíněného Nespressa, si mnoho zákazníků oblíbilo kapslové kávovary od značek Didiesse či Dolce Gusto.
Plně automatické kávovary – váš domácí barista
Tyto přístroje mohou zákazníky na první pohled překvapit vyšší cenou, ale komfort a výkon, které poskytují, rozhodně stojí za to. Automatický kávovar je vybaven mlýnkem na zrnkovou kávu a kromě zásobníku na vodu, může mít též nádržku na mléko. Pomocí tlačítek a displeje si navolíte druh nápoje a pak už jen sledujete sofistikovanou přípravu kávové lahůdky. Přístroj se postará i o čištění (případně si o něj řekne) a odpad (odklidí jej do zásobníku, který jednou za čas vysypete). Mezi výrobce skutečně kvalitních plně automatických kávovarů patří např. Jura, Miele, Nivona, BAUMKNECHT a TEKA.
Co ještě očekávat od plně automatických kávovarů?
Při nákupu si ohlídejte, zda přístroj má nastavitelnou výšku výpusti kávy. Různé varianty espressa totiž vyžadují odlišně vysoké šálky či skleničky. Další příjemnou rozšiřující funkcí je např. výhřevná deska na šálky, kterou můžete očekávat u dražších či profesionálních modelů. Teplý šálek zpomaluje chladnutí kávy, takže si ji můžete vychutnávat déle, aniž by ztratila optimální teplotu.
Pákové (manuální) kávovary
Patříte-li ke kávovým expertům, a pokud chcete mít nad přípravou nápoje maximální kontrolu, zvolte právě tento typ. U pákových kávovarů nečekejte ani mlýnek, ani další komfortní automatiku. Kávu je třeba nejprve namlít (na zvláštním mlýnku) a pečlivě napěchovat do sítka, které se k výpusti vody upevňuje speciálním „pákovým“ držákem. Přístroj je vybaven též parní tryskou, díky níž vytvoříte velejemnou mléčnou pěnu na přípravu cappuccina, latte a dalších variant espressa. Avšak pozor, každý krok přípravy – zvláště pěchování sítka – má vliv na výsledek. K dosažení kávy „kavárenské“ kvality budete potřebovat jistou šikovnost, trpělivost a cvik. Dobrá zpráva je, že vás získávání těchto zkušeností bude zaručeně bavit. Velmi spolehlivé pákové kávovary vyrábí např. spol. Catler.
Kávovar na překapávanou kávu
Patří k známým a v minulosti velmi rozšířeným kuchyňským spotřebičům. K jeho výhodám patří rychlá příprava i většího množství kávy, jejíž teplotu následně udržuje ploténka ve spodní části. Kromě vody a kávy budete potřebovat také jednorázové papírové filtry. Filtr spolu s rozemletou kávou vložíte do kávovaru a pak už jen čekáte, až káva sama překape.