Varné desky: která je nejlepší?

Plynová varná deska

Varnou desku si můžete pořídit v nejrůznějších provedeních, velikostech a z nejrůznějších materiálů. V současné době jsou na trhu dva druhy varných desek. Jedny jsou vyrobeny ze smaltovaného plechu a ty druhé jsou ze sklokeramiky. Je pochopitelné, že i varné desky podléhají moderním trendům a technologiím. U některých desek můžete najít dokonce velmi praktickou pojistku proti zhasnutí plamene. Pokud nemáte problém si za varnou desku něco málo připlatit, můžete si ji vylepšit i turbohořákem, nebo dokonce WOK hořákem.

Jak je to se zapalováním varných desek? I zde máte na výběr a to mezi elektrickým a automatickým zapalováním. Elektrické zapálení desky je na základě elektrického výboje, zatímco u automatického stačí jen otočení určeného tlačítka. Pokud si pořídíte varnou desku s již zmíněnou pojistkou, tak se rozhodně nemusíte bát, že vám plamen uhasne.

Pojďme si nyní ujasnit rozdíly mezi hořáky. Pokud potřebujete výrazně větší výkon, než co vám mohou nabídnout ostatní hořáky, budete asi potřebovat Turbohořák. Na druhé straně hořák WOK se vám bude hodit, až budete potřebovat prudce osmažit připravované jídlo. Ovládání je jak jinak než manuální a rozhodně si dejte pozor na mřížky. Pohlídejte si, aby mřížka podporovala dobrou stabilitu nádobí. V případě plynové desky rozhodně není od věci nechat instalaci na pracovníkovi plynoservisu.

Sklokeramická varná deska

Sklokeramickou desku můžete ovládat buď manuálně, nebo dotykově. Záleží, co je vám bližší. Velkou výhodou jsou víceokruhové varné zóny, které zapnou konkrétní část varné desky přesně podle dna nádobí. Stejně jako všechny ostatní varné desky, tak i sklokeramická má indikátor zbytkového tepla, který vám ukáže plochy, které jsou ještě horké. Výhodou je fakt, že jsou takové desky schopny udržet teplotu již připraveného jídla. V případě, že máte doma malé děti, určitě se vyplatí pořídit i dětskou pojistku. Děti tak mohou vesele mačkat tlačítka.

Další výhodou, kterou mají sklokeramické desky je jejich perfektně rovný a hladký povrch. Ceranu, speciální sklokeramický materiál, zaručuje, že se teplo dostává přímo nahoru a nikoli do stran, což jen napomáhá k úspoře nemalé energie. K velké úspoře energie také vedou i víceokruhové varné desky. Speciální ukazatelé vás budou informovat o teplotě na varné desce a samozřejmě i o tom, které plotny jsou aktuálně zapnuty a které ne. Strach, že byste náhodou na něco zapomněli, je v tomto případě skutečně zbytečný.

Indukční varná deska

V čem je tajemství indukční desky? V tom, že indukce ohřívá výhradně jen dno varné nádoby. Nic víc. V případě, že hrnec odstavíte, bude vaření ukončeno. Výhodou je rychlost vaření, zkrácený čas chladnutí, což znamená zároveň vyšší bezpečnost. Z praktického hlediska má další plus. Jestliže z hrnce cokoliv přeteče na varnou desku, lehce to setřete hadříkem a je uklizeno. To vše díky nízké teplotě v okolí varné zóny, kde se rozlitá jídla rozhodně nepřipečou.

U indukčních desek je pravidelně uvedeno, že na nich lze vařit jen s nádobím, které má magnetické dno. Jak jej poznat? Využijte kousek magnetu – pokud se chytne na vaše nádobí, můžete jej vesele dál používat i na indukční desce.

Doslova nadšeni budete určitě z široké palety nejrůznějších pokročilých funkcí a zejména z velmi snadné údržby. Povrch indukční desky totiž zahřívá jen kovy. Tím tedy končí připálené jídlo na plotně.

Výhody a nevýhody

Plynové hořáky

  • Standardně čtyři varné zóny
  • Pojistka proti úniku plynu
  • Elektrické zapalování hořáků
  • Trysky pro napojení na propan-butan i zemní plyn

+ okamžitě připraveny k použití

+ snadná regulace tepla

+ nižší cena plynu

– při použití kombinovaného sporáku nutnost dostupnosti jak plynu, tak elektřiny

Litinové hořáky

+ nízká pořizovací cena

– nízká efektivita

– značná produkce zbytkového tepla

Sklokeramická deska

  • Standardně čtyři varné zóny s rychlým náběhem výkonu
  • Dotykové ovládání
  • Možnost časování
  • Ukazatel zbytkového tepla
  • Snadné čištění díky sklokeramického povrchu
  • Nutnost třífázového zapojení (380 V)
  • Energeticky náročnější než indukční desky

+ rychlé dosažení požadované teploty

+ nižší produkce zbytkového tepla

+ snadné čištění

– jídlo přeteklé na varnou plochu se ihned „připeče“

Indukční varná deska

  • Standardně čtyři varné zóny
  • Nejúspornější vaření
  • Ztráta tepla při vaření: Maximálně 10 %
  • Nejmodernější technologie
  • Maximální bezpečnost
  • Dotykové ovládání
  • Možnost časování
  • Ukazatel zbytkového tepla
  • Snadné čištění
  • Nutnost třífázového zapojení (380 V)
  • Nutnost použití speciálního nádobí s magnetickým dnem

+ okamžitě připravena k použití

+ ohřívá přímo dno hrnce

+ jídlo se nepřipeče k plotně

– vyšší pořizovací cena desky

– funguje pouze se speciálním nádobím